Hvorfor er julemandsdragter røde?

03 april 2019
admin
Santa Claus og julemandsdragter

Så længe jeg kan huske tilbage har julemandskostumer været en del af julen. Alle børn har prøvet at blive overrasket af tyk langskægget mand juleaften i et rødt kostume. Sikkert er det, at det blot har været deres far eller onkel i forklædning. Men hvor stammer julemanden egentlig fra og hvorfor er han rød?

Ifølge flere kilder er julemanden faktisk oprindeligt fra Tyrkiet og var en helgen der hed Sankt Nikolaus. Historien går på, at han var biskop i en by ved navn Myra, og var kendt som et særdeles godt og godhjertet menneske. Han døde den 6. december, hvilket faktisk er derfor at børn i f.eks. Holland får deres gaver denne dag.

I Holland hedder julemanden Sinterklaas og dette navn blev hurtigt til Santa Claus efter hollænderne havde emigreret til USA i 1600-tallet.

Hvad har Coca Cola med det hele at gøre?

Det er sandt, at Coca Cola har noget af æren for at julemanden er rød. I 1931 bragte Coca Cola de første reklamer med julemanden i de røde farver. Der findes dog flere tilfælde før 1931, hvor han også var fremstillet i de røde farver. Dog kom julemanden med skæg og den store mave til at se ud i dag grundet Coca Cola og Haddon Sundblom, som var en dygtig reklametegner for Coca Cola og hvert år tegnede en ny julemand, som vandt indpas hos amerikanerne, derfor er det efter manges opfattelse, at det er dem der står bag julemanden. Omtrent samtidig med at julemanden blev lanceret lavede Disney en tegnefilm om julemandens værksted på Nordpolen med rensdyr osv. Det var også Disney der lancerede det famøse Ho ho ho fra julemanden.

Santa Claus og julemandsdragter

Bor han på Grønland?

Tusindvis af danske børn sender hvert år et brev til julemanden på Grønland. Ligeledes sender børn fra andre lande også deres gaveønsker til adressen Julemanden, 2412 Santa Claus, Greenland. Der er dog lige så mange der mener, at Santa Claus har adresse i Finland.

Finnerne er i hvert fald ikke i tvivl om at han hører hjemme i Finland. Man har sågar lavet en Santa Claus Village, som en forlystelsespark med restauranter, butikker osv. Ifølge en artikel bragt i Ekstrabladet i december 2017 er de faktisk i Grønland blevet trætte af ræset og har opgivet kampen om den langskæggede mand i juledragt. Det fortæller Lykke Geisler Yakaboylu, der er chef for Visit Greenland.

Tidligere markedsførte Grønland sig med, at de var hjemstavn for julemanden og oprettede hans kontor i Nuuk. Her kunne børn sende breve til, som endda tilmed blev besvaret. Det blev dog aldrig nogen økonomisk succes, og blev derfor afskaffet igen.

Første gang vi hørte om manden med julekostumet var i Peters jul fra 1866, hvor han optræder som gaveudbringer og spredte den gode julestemning. Det var dog først med Louis Moes bog fra 1898 at ideen om julemanden fra Grønland skabes. I denne danske udgave bor julemanden i øvrigt med juleengler og nisser – og har en rød julemandskostume.

Hvordan ser en original julemandskostume ud?

Der er ikke kun et svar til hvordan den originale julemandskostume ser ud. Det afhænger nemlig af fra hvilket land du kommer. I følge den historiske fortælling om julemanden, så var julemanden katolsk helgen og biskop i Myra. Han kom fra Tyrkiet og hans navn var Sankt Nikolaus, og levede fra år 280 til år 350 efter kristus. Biskoppen var kendt for at gøre et stort arbejde for især børn og unge. Sankt Nikolaus’ helgendag er den 6. december, hvor børn i Holland fortsat får pakker denne dag. Hollænderne kalder Sankt Nikolaus eller julemanden for Sinterklaas. I 1600 tallet da hollænderne udvandrede til USA fusionerede Sinterklaas med den engelske udgave Father Christmas. Sankt Nikolaus er på flere billeder og relieffer afbilledet med en rød biskop klædedragt. Af denne årsag giver det mening af julemanden idag har en rød julemandsdragt. Det originale julemandskostume har derfor en helt naturlig grund til at se ud som den gør – hvorfor julemandskostumer i nogle lande fx er blå er en helt anden historie. Se et originalt julemandskostume her.

Flere Nyheder